"Seis honrados servidores me enseñaron cuanto sé; sus nombres son cómo, cuándo, dónde, qué, quién y por qué"

Rudyard Kipling (1865-1936) Novelista británico.


lunes, 24 de enero de 2011

La Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB acull la tercera edició del premi “Sabueso con médoto”

 Un equip de tres noies s’emporta el reconeixement amb “Amposta. El pacte no escrit”  
La tercera entrega de premis “Sabueso con método” al millor treball pràctic de l’assignatura de Periodisme d’Investigació es va celebrar ahir a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’Agència d’Investigació que finança i patrocina aquesta concessió, Método-3, va obsequiar a Noemí Badrenas, Susanna Cases i Elena Domingo per la millor tasca de recerca del curs 2009-2010: “Amposta. El pacte no escrit”.
Amb motiu d’aquesta entrega el professor de Periodisme d’Investigació de la UAB i creador del concurs, el Dr. Pepe Rodríguez, obria la conferència de tres hores de durada en un acte al que van assistir la Responsable de la Oficina de l’Agència de Detectius Método-3, Elisenda Villena, el fundador i editor de la revista El triangle, Jaume Reixach i el reporter de successos de El Periódico de Catalunya, Antonio Baquero.
Per la seva part, Elisenda Villena va acompanyar als estudiants per entregar el guardó en nom de la seva agència i va oferir-los una dissertació plena de consells. “Per ser un bon periodista cal ser cautelós, constant i s’ha de saber passar desapercebut”.  La responsable va insistir en la importància de tenir contactes i en què s’ha de saber una mica de tot. A més, va voler persuadir als espectadors mencionant que “un periodista d’investigació pot guanyar 500 euros. Un detectiu privat 20 000”. També va fer èmfasi en el treball en equip perquè “treballar sol és molt difícil”.

En el seu discurs, Jaume Reixach  va deixar clara la seva estima vers la professió i la indignació que sent davant les injustícies de la vida. “És més important la llibertat de dir que els diners que pugui tenir al meu compte corrent. Jo faig periodisme per ajudar a canviar la societat”. A cops de veu alts, clars i concisos va voler transmetre als estudiants el perfil d’un bon periodista, sempre sota el seu punt de vista. “El periodisme és una vocació per ajudar a canviar el món. Per a mi, no hi ha un altre”.
El director de El Triangle, que va estar condemnat en diverses ocasions, va confessar sentir-se identificat amb els alumnes i va insistir en què “el que s’ha de buscar és el perquè de les coses que passen en una democràcia plena d’estafes, injustícies i de gent que pateix”. A més, el periodista va declarar que el seu diari ha estat objecte de sancions que han ascendit als 300.000 euros i que va dimitir a diaris com Correu Català i Diari de Barcelona per qüestions ètiques. També va exposar que l’actual crisi financera és la culpable de la censura periodística. “Volen que siguem uns lacais del poder”.
La jornada es va dinamitzar amb el torn de preguntes on els allà presents van poder aclarir dubtes i curiositats. Els temes que més van interessar als futurs informadors van ser el cas Madeline, Wikileaks i la desinformació

No hay comentarios:

Publicar un comentario